Hop nebo trop

Hop nebo trop

Komediální seriál chce být především diváckou podívanou. Těží z obliby komedií, jako byl například triptych režisérky Poledňákové, autorova komedie Sněženky a machři, v klasické literatuře "Tři muži ve člunu" anebo ze současného čtení jmenujeme oblíbenou vodáckou knížku "Jak utopit Ofélii." Lyže, kola, voda či koně, to jsou všechno buď milé vzpomínky anebo aspoň hezké nerealizované sny, a proto věříme, že divák tudy s námi půjde rád. Realizace podobného záměru v podmínkách České televize byla ovšem tvrdým oříškem. Sledovat dialogy kamarádů, jejich slovní duely při jízdě na kánoích, na kolech nebo v sedle koní a zachytit přitom atmosféru hor, řeky nebo třeba noční bouřky - to vše bylo produkčně i režijně velmi náročné. Naděje vložili proto tvůrci v technologii DV, která právě umožňuje sledovat herce v mezních situacích. Jenom tak bylo například dostupné natáčení na dvě i více kamer a přizpůsobení se mimořádným situacím, jako byly například povodně, které zastihly štáb při natáčení na Horní Vltavě. K realizačním lahůdkám patřily scény jako slaňování Vyšehradské skály, utonutí na nočním splavu, kroupy nebo seskok padákem.

Příběhy:

- Na lyžích
Bára Dušková se po rozvodu stará sama o dvě děti. Desetiletý Ondra má potíže s pohybovými aktivitami a starší Marcela začíná být pubertálně drzá. Bára je proto přihlásí na podnikový lyžařský kurz, který vede její kolega Mikuláš, a odjíždí s nimi jako zdravotnice. Jenže ani Bára není žádný sportovec a o trapasy tak není nouze. Navíc na horskou chatu dorazí parta Mikulášových přátel, včatně těhotné dívky, která začne rodit. Jedině Bára jako zkušená osoba ji může pomoci a tak se dostane do party, která jí zpočátku nebyla vůbec sympatická.

- Na vodě
Báru navštíví Bohunka, aby ji ukázala miminko, a pozve ji na svatbu a na vodu. K výletu se připojí i Mikulášova milenka Andrea, která vytuší v Báře sokyni. Po bouřce na Lipně parta stráví večer ve vodácké hospodě, ale na zpáteční cestě dojde k nehodě.

- Na kolech
Po nešťastné události se parta ocitá ve všeobecné krizi. A je to právě Bára, která je přesvědčí k novému výletu, tentokrát na kolech. K odjezdu se dostaví také Andrea a zakrátko získává nad netrénovanou a podstatně starší Bárou převahu. Napjatá situace vyvrcholí a Bára odjíždí s dětmi do Prahy.

- Na koních
Zklamání vystřídá nečekaná nabídka k sňatku. Aby si Bára vše promyslela, vydává se s dětmi a partou na výlet na koních. Ovšem na rozdíl od ostatních, kteří si koně zamilovali, jediná Bára z nich má panický strach a v sedle ji nic neudrží. A tak všechny doprovází za volantem auta. Konečně však pochopí, že život navzdory všem pádům musí jít dál.

Movie library