Gumídci 1. série - disk 1

Gumídci 1. série - disk 1

Děj příběhů se odehrává ve středověké Anglii, tedy v dobách rytířských soubojů a turnajů. Gumídci žijí v lese a straní se lidí, kteří v té době na gumídky už nevěří a mají je za pouhou legendu. O jejich existenci vědí pouze královské páže Kryštof a princezna Klára, dcera krále Kristiána. Kryštof se s gumídky seznámil hned na začátku seriálu, když jim vrátil gumídkovský medajlon, který zdědil po svém dědovi. Klára se s nimi seznámila o pár epizod později, když se Bára s pomocí klobouku proměn vydávala za Kláru.

Ovšem gumídci mají i své nepřátele. Zápornou postavou seriálu je kníže Ignor, jenž na svém hradě Lotrník vládne smečce obrů tupounů. Jeho poskokem je zakrslý tupoun Stoupa, který je sice o něco chytřejší, než ostatní jeho druhové, o to víc však projevuje svoji oddanost a poslušnost vůči knížeti. Ignorovým snem je dobýt hrad Strdín a stát se vládcem Medunie. Protože mu každý jeho pokus zmaří gumídci(většinou za pomocí Kláry a Kryštofa), snaží se Ignor vypátrat sídlo gumídků a zmocnit se hopsinkové šťávy, která jej učiní neporazitelným. Hopsinková šťáva totiž na lidi působí jinak než na gumídky. Zatímco gumídci po ní skáčou, lidé na 1 minutu dostanou obrovskou sílu.

Takřka všichni gumídci ze strachu z lidí odpluli do zámoří a v gumdolí jich zůstalo pouze šest.

Nejstarší z nich je Brebta. Po znovuzískání gumídkovského medajlonu se vypracoval v kouzelníka. Veškerá kouzla čerpá z Velké gumovědné knihy, která je nejdůležitějším odkazem starověkých gumídků. Brebta si většinu kouzel nedokáže zapamatovat a tak s sebou vždy nosí haldu taháků. Často se mu jeho čáry vymknou z rukou a kouzlo poplete.

Druhým nejstarším členem gumídkovského rodu je Babča. Má na starosti veškeré ženské práce. I když není zrovna nejlepší kuchařka, ostatní její snahu dovedou ocenit. Krom toho má Babča na starosti přípravu a vaření hopsinkové šťávy.

Brůča má vůdcovské schopnosti a většinou organizuje plány na obranu proti nepřátelům. Má na starosti veškerou údržbu a opravy. Vůči lidem bývá velmi skeptický.

Bumla má velikou slabost pro jídlo a na jeho robustní postavě je to dobře znát. Často nepřemýšlí hlavou ale žaludkem, což mu přivodí nejeden problém. Hned po jídle je jeho největší zálibou vyrábění modelů lodí.

Bóža se považuje za nepochopeného umělce. Jeho tvorba spočívá v sochařství a malířství. K ostatním gumídkům se přidal v průběhu seriálu, když jej Brůča s Bumlou objevili na jednom sopečném ostrově. Bóžovi dělá společnost tukan Arťa.

Bíďa je nejmladším členem klanu. Jeho snem je stát se slavným gumídkovským rytířem. Střemhlav se vrhá do nebezpečí a nepomýšlí při tom na následky. Čas od času se tajně přestrojí za Rudého mstitele, potírajícího bezpráví.

K nádherné růži mezi pichlavým trním lze přirovnat Báru. Nejvíc ze všech gumídků obdivuje lidské způsoby, zvyky a jejich kulturu - zejména módu. Bára se od Babči naučila recept na hopsinkovou šťávu a je rovněž nadějná zpěvačka. Její největší kamarádkou je princezna Klára

Movie library